Copyright 2024 - Custom text here

The station of PI4DX is also used for the emergency communication network on VHF/UHF and HF to connect the province Zeeland to the other parts of The Netherlands.

More information heredown in Dutch :

De antennes en apparatuur van het station PI4DX kunnen worden gebruikt voor noodcommunicatie op de verschillende frequenties wanneer de traditionele communicatie kanelen zoals GSM / P2000 en andere profesionele communicatie netwerken niet meer werken in noodsituaties. Alle informatie omtrent deze veiligheidstoepassing voor de regio Zeeland kunt u vinden op de volgende website : DRCO info

Het amateur station PI4DX heeft vaste en mobiele opstellingen ter beschikking met diversen noodstroomvoorzieningen. De vereniging staat in contact via DRCO en direct met de gemeente Hulst voor de ondersteuning tijdens daadwerkelijke rampen en de oefeningen die daar bij horen. Wilt u meer informatie omtrent deze ondersteuning aan onze province Zeeland bezoek dan de website van de DELTA RADIO ONDERSTEUNING.

Hieronder een klein verslag van een voorbeeld van een oefening waarmee de leden van de verschillende verenigingen daadwerkelijk rampenoefeningen simuleren. E.e.a. is allemaal mogelijk gemaakt door vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor de veiligheid van onze provincie.

 

Locatie PI4DX beproeft voor noodcommunicatie

DRCO1

Donderdag 20 maart 2014 is de locatie van PI4DX in Walsoorden beproeft voor noodcommunicatie met andere
zendstations in West-Brabant, Zeeland en West-Vlaanderen.

Aanwezig waren zendamateurs van de DRCO groepen Noord & Zuid evenals zendamateurs van RCO Knokke-Heist  Daarnaast was ook de brandweer Westdorpe met de VC-2 19-5392 (verbinding/commandowagen) van de veiligheidsregio Zeeland aanwezig in Walsoorden. Minstens 1 keer per jaar oefent DRCO met de VC-2 wagens van zowel Arnemuiden als Westdorpe. 

Omdat deze oefenavond het berichtenverkeer op zowel VHF als HF zou worden afgehandeld, is ter plaatse gekozen om het VHF gedeelte vanuit de VC-2 te laten verzorgen, en het HF gedeelte vanuit de shack van PI4DX. Hier staat al apparatuur voor HF die meteen kan worden gebruikt.

Met het inmelden van PI4DX naar het DRCC in Bergen op Zoom (PD1SHE) is gebruik gemaakt van de DRCO VHF MOTOROLA mobilofoon MC-2100 die standaard in de shack aanwezig is. Hieraan zit een DIAMOND X-200 antenne op een mast van plm. 15 meter hoogte. De signalen van/naar Bergen op Zoom verliepen prima. Na het inmelden is 30 meter Aircell-7 coaxkabel naar de VC-2 gelegd waarna men een noodkoffer heeft geïnstalleerd in diezelfde VC-2. Hiermee konden de zendamateurs op zowel VHF als UHF uitkomen via de X-200 antenne.

Naar aanleiding van de activiteiten die DRCO steeds vaker beoefend in Zeeuws-Vlaanderen was deze avond ook de secretaris van de VERON afdeling Zeeuws-Vlaanderen uitgenodigd. Deze zendamateur vond het een goed idee om eens te kijken naar de methode van noodcommunicatie, en om tevens kennis te maken met andere aanwezigen vanavond (brandweer, DRCO en RCO).

Naast de vijf RCO leden in Walsoorden waren in Knokke-Heist bij het thuisstation ON6HC nog vijf zendamateurs aanwezig. Tussen ON6HC en PI4DX werden tussen elkaar berichten verzonden. Enkele berichten werden aangeleverd door de oefenleiding, daarnaast hebben de aanwezigen zelf ook nog enkele berichten gemaakt om te verzenden via HF.

Ook vanuit de sectie Sint-Niklaas was een zendamateur aanwezig om nader kennis te maken met de activiteiten van RCO-KH en DRCO. Met name vanwege de optie van een mogelijke opstart van een toekomstig RCO gaf deze avond een mooie inkijk van noodcommunicatie.

Bereikte doelen

Het halfjaarlijks gebruik van de locatie PI4DX voor DRCO doeleinden

Het gebruik van de HF shack PI4DX voor DRCO doeleinden op HF

Het gebruik van de verticale VHF/UHF antenne PI4DX voor DRCO doeleinden op VHF en UHF

Het jaarlijks gebruik van de VC-2 Westdorpe voor DRCO doeleinden op o.a. VHF

Kennismaking brandweer VC-2, leden PI4DX, leden DRCO en leden RCO Knokke-Heist

Demonstratie voor nieuwe RCO organisatie regio Sint-Niklaas

Demonstratie aan secretaris Veron afdeling Zeeuws-Vlaanderen

DCRO berichten oefenen via zowel VHF als ook op de HF 40 meter band

Met de bereikte doelen en de warme gastvrijheid van de organisatie van PI4DX kijken we terug op een geslaagde avond voor alle partijen, waar we de basis hebben gelegd voor een goede samenwerking tussen de partners binnen de Groep Zuid van DRCO en RCO Knokke-Heist.

Dit artikel is opgemaakt 15-04-2014 door  Michel Bleijenberg PD4AVO. Meer informatie op www.drco.nl

DSC 0025
 DSC 0030
DSC 0041
DSC 0042
DSC 0043
 DSC 0049
DSC 0052
DSC 0054
DSC 0056
DSC 0057
 

Search

f t g m